Overheidsopdrachten mogen enkel in de volgende gevallen worden geplaatst bij onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking:
- In geval van een overheidsopdracht voor werken, leveringen of diensten wanneer:
- De goed te keuren uitgave zonder belasting over de toegevoegde waarde, is lager dan de bedragen bepaald door de Koning:
- Geen of geen geschikte aanvraag tot deelneming of offerte werd ingediend bij een openbare of niet-openbare procedure. (Een aanvraag tot deelneming wordt niet geschikt geacht wanneer de betrokken ondememer moet of kan worden uitgesloten, of niet aan bepaalde selectiecriteria voldoet. Een offerte wordt ongeschikt bevonden als zij niet relevant is voor de opdracht, omdat zij niet voorziet de omschreven behoeften en eisen van de aanbestedende overheid niet voorziet.)
- De werken, leveringen of diensten alleen door één bepaalde ondernemer kunnen worden verricht, om een van de volgende redenen:
- De opdracht heeft als doel het vervaardigen of verwerven van een uniek kunstwerk of het leveren van een unieke artistieke prestatie;
- Mededinging ontbreekt om technische redenen
- Uitsluitende rechten moeten worden beschermd, met inbegrip van de intellectuele eigendomsrechten.
De in de punten ii) en iii) genoemde uitzonderingen gelden alleen als er geen redelijk alternatief bestaat en het ontbreken van mededinging niet het gevolg is van een kunstmatige beperking van de voor waarden van de opdracht
- In geval van een overheidsopdracht voor werken of diensten wanneer het gaat om nieuwe werken of diensten bestaande uit een herhaling van soortgelijke opdrachten. Het betreft de opdrachtnemer van de oorspronkelijke opdracht, gegund door dezelfde aanbestedende overheid. Zulke gunning mag op voorwaarde dat deze werken of diensten overeenstemmen met een basisproject en dit project het voorwerp uitmaakte van een oorspronkelijke opdracht. Het basisproject dient de omvang en de voorwaarden waaronder de werken of diensten zullen worden gegund, te vermelden. De mogelijkheid om deze procedure aan te wenden dient bij de eerste opdracht vermeld te worden. Het geraamde totaalbedrag voor de daaropvolgende werken of diensten moet reeds vanaf dit ogenblik in aan merking genomen worden. Bovendien moet de gunning van de herhalingsopdrachten gebeuren binnen drie jaar na de sluiting van de oorspronkelijke opdracht.
- Wanneer het gaat om de aankoop van leveringen of diensten tegen bijzonder gunstige voorwaarden, bijvoorbeeld bij een leverancier die definitief zijn handelsactiviteit stopzet, bij curatoren of bij vereffenaars van een faillissement.
- In geval van een overheidsopdracht voor leveringen wanneer:
- Het producten betreft die uitsluitend voor onderzoek, proefneming, studie of ontwikkeling worden vervaardigd. Deze bepaling geldt niet voor de productie in grote hoe veelheden met het oog op commerciële haalbaarheid of om de kosten van onderzoek en ontwikkeling terug te verdienen
- Aanvullende leveringen moeten worden verricht door de oorspronkelijke leverancier, die ofwel bestemd zijn voor de gedeeltelijke vernieuwing van leveringen of installaties, ofwel voor de uitbreiding van bestaande leveringen of installaties. De looptijd van deze opdrachten en nabestellingen mag in de regel niet langer zijn dan drie jaar
- Het gaat om op een grondstoffenmarkt aangekochte leveringen;
De aanbestedende overheid kan met de in schrijvers over de initiéle offertes en over alle volgende offertes die door hen werden ingediend onderhandelen met het oog op de verbetering van de inhoud ervan.
Over de gunningscriteria wordt niet onderhandeld. Voor de opdrachten waarvan het geraamde bedrag gelijk is aan of hoger ligt dan de drempels voor de Europese bekendmaking, mag evenmin onderhandeld worden over de minimumeisen.
Voor de opdrachten waarvan het geraamde bedrag deze drempels niet bereikt, kan onderhandeld worden over de minimumeisen, voor zover dit niet uitgesloten werd in de opdrachtdocumenten.
Artikel 69 met betrekking tot de facultatieve uitsluitingsgronden en artikel 71 betreffende de selectiecriteria zijn niet van toepassing op onderhandelingsprocedure zonder voorafgaande bekendmaking voor opdrachten waarvan het geraamde bedrag onder de Europese drempels ligt, tenzij een andersluidende bepaling in de opdrachtdocumenten.
Artikel 81 betreffende de gunningscriteria is hier ook niet van toepassing, wanneer gebruik wordt gemaakt van de onder handelingsprocedure zonder voorafgaande be kendmaking in de onderstaande gevallen:
- De diverse gevallen waarin slechts één ondernemer kan worden geraadpleegd zoals bedoeld in de paragraaf 1, 1″, d), 2″, of 4, b), ongeacht het geraamde bedrag.
- In het geval van dwingende spoed zoals be doeld in de paragraaf 1, 1, b), voor de opdrachten waarvan het geraamde bedrag lager ligt dan de betreffende drempel voor de Europese bekendmaking.
- Wanneer het gaat om op een grondstoffen markt genoteerde en aangekochte leveringen als bedoeld in de paragraaf 1, 4, c), voor de opdrachten waarvan het geraamde bedrag lager ligt dan de betreffende drempel voor de Europese bekendmaking.
- Wanneer het gaat om de aankoop van leveringen of diensten tegen bijzonder gunstige voorwaarden in de onder de in paragraaf 1, 3, bedoelde gevallen, voor de opdrachten waarvan het geraamde bedrag lager ligt dan de drempels voor de Europese bekendmaking.
De Koning kan de nadere bijkomende procedurele regels inzake deze procedure bepalen.